Fişierul intrare/ieşire:chipsidale.in, chipsidale.outSursăOlimpiada locala 2013, clasa a 6-a
AutorAutor NecunoscutAdăugată defrancuCristian Francu francu
Timp execuţie pe test1 secLimită de memorie1024 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Chip și Dale (clasa a 6-a)

Jucăuşele veveriţe Chip şi Dale au făcut provizii de iarnă, adunând din pădure alune pe care le-au depozitat în n săculeţi, numerotaţi de la 1 la n. Pentru a le împărţi, Dale îi propune lui Chip următorul joc: alunele din săculeţul n să le golească în săculeţul 1, peste cele de acolo, alunele din săculeţul n-1 să le golească în săculeţul 2, şi aşa mai departe; dacă n este impar, Chip va primi săculeţul din mijloc cu toate alunele din el, iar dacă n este par Chip va primi primul săculeţ din mijloc cu toate alunele din acesta. Săculeţii rămaşi goi sunt eliminaţi din joc. Chip propune să continue jocul cu săculeţii rămaşi, până când în joc rămân unul sau doi săculeţi – aceştia sunt primiţi de Dale.

Cerinţă

Scrieţi un program care determină:

  • numărul de săculeţi primiţi de Chip precum şi numărul total de alune primite;
  • numărul de săculeţi care îi rămân lui Dale şi numărul total de alune rămase.

Date de intrare

Fişierul de intrare chipsidale.in conţine, pe prima linie, un număr natural n, reprezentând numărul de săculeţi şi, pe a doua linie, n numere naturale, separate prin câte un spaţiu, reprezentând, în ordine, numărul de alune din fiecare săculeţ (de la primul la ultimul săculeţ).

Date de ieşire

Fişierul de ieşire chipsidale.out va conţine:

  • pe prima linie, două numere naturale, separate printr-un spaţiu, reprezentând, în ordine, numărul de săculeţi primiţi de Chip şi respectiv numărul de alune primite de Chip;
  • pe a doua linie, două numere naturale, separate printr-un spaţiu, reprezentând, în ordine, numărul de săculeţi ce îi rămân lui Dale şi, respectiv, numărul de alune rămase lui Dale.

Restricţii

  • 1 ≤ n ≤ 999, număr natural
  • numărul alunelor din fiecare săculeţ este un număr natural din intervalul [1,1000]

Exemplu

chipsidale.inchipsidale.out
10
10 1 7 8 10 12 20 9 3 12
2 42
1 50

Explicaţie

După prima golire a săculeţilor, aceştia vor conţine 22 4 16 28 22 0 0 0 0 0 alune; fiind 10 săculeţi, Chip primeşte primul săculeţ din mijloc cu 22 alune. Săculeţii goi ies din joc. Rămân în joc primii patru săculeţi (restul fiind goi sau daţi lui Chip).
După a doua golire a săculeţilor, aceştia vor conţine 50 20 0 0 alune; fiind 4 săculeţi, Chip primeşte primul săculeţ din mijloc cu 20 alune. Săculeţii goi ies din joc. Rămâne în joc primul săculeţ (restul fiind goi sau daţi lui Chip).
Lui Dale i-a rămas primul săculeţ, deci jocul se opreşte. În final, Chip a primit un total de 2 săculeţi cu 22+20=42 alune, iar lui Dale i-a rămas un singur săculeţ cu 50 de alune.

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici