Fişierul intrare/ieşire:cutii1.in, cutii1.outSursăONI 2003 clasa a 8-a
AutorRodica PinteaAdăugată defrancuCristian Francu francu
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie16384 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise

Cutii1 (clasa a 6-a)

Notă: acestei probleme i-au fost adăugate zece teste.

Pe o bandă ce desfăşoară o mişcare ”du-te-vino” se află n cutii, iniţial goale. Un dispozitiv fix suspendat deasupra benzii eliberează câte o bomboană din timp în timp plasând-o în cutia aflată în momentul respectiv în dreptul său. Banda se deplasează constant astfel încât la fiecare secundă se află o altă cutie în dreptul dispozitivului D (cutia vecină celei care s-a aflat anterior în dreptul acestuia). Dacă n=4, atunci iniţial cutia numărul 1 se află în dreptul dispozitivului, în secunda imediat următoare banda se va deplasa astfel încât cutia 2 se va afla în dreptul dispozitivului. În secundele 3, 4, 5, 6, 7, 8 etc. cutiile 3, 4, 3, 2,1, 2 etc. se vor afla succesiv în dreptul dispozitivului.

Lungimea totală a benzii este de 2·n-1 ori mai mare decât lungimea unei cutii, astfel încât in timpul mişcării, va exista în permanenţă o cutie sub dispozitivul care eliberează bomboane.

În figura alăturată sunt reprezentate primele 8 secunde de funcţionare a ansamblului format din banda rulantă cu 4 cutii şi dispozitivul D. Se ştie că în prima secundă de funcţionare a ansamblului dispozitivul eliberează o bomboană în cutia numărul 1.

Cerinţă

Cunoscându-se numărul de cutii n, durata de timp t dintre două eliberări succesive de bomboane şi numărul de bomboane b eliberate în total de dispozitiv, să se determine numărul de cutii care rămân goale şi numărul maxim de bomboane existente într-o cutie la sfârşitul procesului.

De exemplu, dacă n=6, t=4 şi b=10, atunci, deoarece în secundele 1, 5, 9, 13, 17, 21, 25, 29, 33, 37 dispozitivul eliberează câte o bomboană în cutiile 1, 5, 3, 3, 5, 1, 5, 3, 3 şi respectiv 5, înseamnă că au rămas 3 cutii goale (cutiile 2, 4 şi 6) şi numărul maxim de bomboane dintr-o cutie este 4.

Date de intrare

Fişierul de intrare cutii1.in conţine pe o linie, separate prin câte un spaţiu între ele, numerele n, t, b:

n (numărul total de cutii)
t (numărul de secunde după care dispozitivul eliberează o altă bomboană)
b (numărul total de bomboane eliberate)

Date de ieşire

Fişierul de ieşire cutii1.out conţine pe o linie, cu un spaţiu între ele, numerele c şi m:

c (numărul de cutii rămase goale la sfîrşitul procesului)
m (numărul maxim de bomboane existente într-o cutie la sfârşitul procesului)

Restricţii

  • 1 < n < 1000
  • 0 < t < 1000000
  • 0 < b < 1000000000

Exemplu

cutii1.incutii1.out
4 17 5
0 2
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici