Fişierul intrare/ieşire:excel1.in, excel1.outSursăOJI 2007 clasa a 7-a
AutorAutor NecunoscutAdăugată deIsabela_comanComan Isabela Patricia Isabela_coman
Timp execuţie pe test1 secLimită de memorie16384 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Excel1 (clasa a 7-a)

Gigel, elev în clasa a VII-a, pasionat de aplicaţiile informatice, s-a gândit să-şi facă un program care să simuleze cunoscutul produs Excel. Zis şi făcut, s-a pus pe treabă şi într-o oră a reuşit să realizeze un program asemănător Excel-ului, dar care, spre deosebire de original, nu poate face decât o singură operaţie în celulele sale: suma. Încercaţi şi dumneavoastră să realizaţi isprava lui Gigel!
Reamintim că o foaie de calcul în Excel se prezintă sub forma unei suprafeţe liniate cu linii orizontale şi verticale. Prin intersecţia lor rezultă dreptunghiuri (numite celule), fiecare celulă având un nume format dintr-o literă şi un număr, reprezentând coloana, respectiv linia pe care se află.

De exemplu, celula din stânga sus este A1, urmată, pe linie, de B1, C1, etc. Introducerea unei formule într-o celulă începe întotdeauna cu semnul "=". De exemplu dacă în celula C2 scriem "=A2+B2" înseamnă că în această celulă se va scrie rezultatul adunării valorilor din celulele A2 şi B2. Pot exista şi celule cu formula "=A5" ceea ce înseamnă că în celula respectivă vom avea un rezultat egal cu cel din celula A5. Fiind abia la început şi în ceea ce priveşte programarea şi în ceea ce priveşte aplicaţia Excel, Gigel se gândeşte ca programul său să completeze celulele începând cu prima coloană, apoi a doua etc., astfel că formulele care pot apărea în celula (col, lin) pot folosi datele din coloanele 1 până la col-1 şi din celulele aflate pe liniile 1 până la lin-1 din coloana col. 

Cerinţă

Dându-se o foaie de calcul să se înlocuiască toate formulele care apar, prin rezultatele obţinute respectând cerinţele date în text.

Date de intrare

Fişierul excel1.in are pe prima linie două valori m n, separate printr-un spaţiu, reprezentând numărul de coloane, respectiv de linii ale foii de calcul. Pe următoarele n linii se descriu cele m coloane ale foii. O descriere poate fi formată din valori întregi pozitive sau formule separate printr-un singur spaţiu. Formulele sunt şiruri de caractere care încep întotdeauna cu semnul "=". Fişierul de intrare se consideră corect, în sensul că operaţiile care apar se pot executa, iar foaia de calcul se poate completa. 

Date de ieşire

Fişierul excel1.out va conţine n linii, pe fiecare linie câte m valori reprezentând rezultatul final al operaţiilor realizate în foaia de calcul.

Restricţii

  • 0 < numărul de coloane ≤ 26, notate de la A la Z
  • 0 < numărul de linii ≤ 50
  • fiecare linie ce descrie foaia Excel are o lungime maximă < 256
  • fiecare valoare numerică din foaia de calcul iniţială este un număr pozitiv ≤ 100
  • formulele care pot să apară în celule se referă doar la operaţia de adunare

Exemplu

excel1.inexcel1.outExplicaţie
4 3
11 21 =A1+A2 =A3
10 15 =B1+B2 =A2+B1
=A1+A2 14 21 3
11 21 21 21
10 15 36 31
21 14 21 3
Elementul de pe coloana 1 şi linia 3 se obţine ca fiind 11(A1)+10(A2)=21
Elementul de pe coloana 3 şi linia 1 se obţine ca fiind 11(A1)+10(A2)=21
Elementul de pe coloana 3 şi linia 2 se obţine ca fiind 21(B1)+15(B2)=36 etc.
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici