Fişierul intrare/ieşire:gazon.in, gazon.outSursăONI 2018 clasa a 6-a
AutorMarinel SerbanAdăugată deMatteoalexandruMatteo.Verz Matteoalexandru
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie16384 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Gazon (clasa a 6-a)

Tudorel şi-a construit la Buşteni o casă de vacanţă frumoasă. Pentru că doreşte ca şi curtea să fie frumoasă, a decis să o acopere cu gazon. Curtea are formă dreptunghiulară, cu dimensiunile a şi b, exprimate în metri.

Tudorel a discutat cu o firmă de specialitate, iar specialiştii firmei i-au spus că pot acoperi grădina cu dale de gazon de formă pătrată de latură d metri. Dacă este necesar, dalele pot fi tăiate cu un cuţit special. Cuţitul are o lamă lungă (>d), poate fi plasat paralel cu una dintre laturile dalei, iar atunci când taie, face o tăietură completă, de la un capăt la celălalt, obţinându-se două fâşii dreptunghiulare. Totuşi, specialiştii afirmă că gazonul nu rezistă dacă într-o dală se execută mai multe tăieturi şi că este obligatoriu ca, atunci când o zonă de grădină nu este acoperită de o dală întreagă, să fie acoperită de o singură fâşie (nu mai multe). În acest mod, spun specialiştii, este posibil ca în unul dintre colţurile grădinii să rămână o zonă dreptunghiulară neacoperită. Tudorel spune că în acest caz va cumpăra un câine şi va instala acolo cuşca câinelui.

Evident, Tudorel doreşte să acopere cu gazon întreaga curte cheltuind cât mai puţini bani. Firma i-a comunicat:

  • costul cd al unei dale de gazon;
  • costul ct al unei tăieturi;
  • costul cm al montării unei dale sau al unei fâşii.

Cerinţe

Scrieţi un program care citeşte dimensiunile curţii, dimensiunea unei dale, precum şi cele 3 costuri, cd, ct şi cm, şi rezolvă următoarele trei cerinţe:

  1. determină numărul de dale întregi montate în curte şi aria minimă a cuştii câinelui (amin);
  2. determină numărul total minim de dale de gazon necesare pentru a acoperi întreaga curte;
  3. determină suma minimă pe care trebuie să o plătească Tudorel pentru a acoperi întreaga curte.

Date de intrare

Prima linie a fişierului de intrare gazon.in conţine un număr natural C, reprezentând cerinţa care trebuie rezolvată (1, 2 sau 3). A doua linie a fişierului conţine trei numere naturale separate prin câte un spaţiu, a b d, reprezentând dimensiunile curţii şi dimensiunea unei dale de gazon. Pe a treia linie a fişierului de intrare se găsesc trei numere naturale separate prin câte un spaţiu, cd ct cm, reprezentând costurile unei dale, unei tăieturi, respectiv a montării unei dale sau fâşii.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire gazon.out va conţine o singură linie pe care va fi scris răspunsul la cerinţa indicată în fişierul de intrare. Dacă cerinţa este 1, răspunsul va fi format din două numere naturale separate printr-un spaţiu, nr amin, unde nr reprezintă numărul de dale întregi montate în curte, iar amin aria minimă a cuştii câinelui. Pentru cerinţele 2 sau 3, răspunsul va fi un singur număr natural (numărul total minim de dale necesare pentru cerinţa 2, respectiv suma minimă pentru cerinţa 3).

Restrictii

  • 1 ≤ a, b, d ≤ 10000000
  • 1 ≤ ct, cd, cm ≤ 1000
  • Dacă nu rămâne loc pentru cuşca câinelui, amin va fi 0.
  • Pentru rezolvarea cerinţei 1 se acordă 10% din punctaj, pentru rezolvarea cerinţei 2 se acordă 60% din punctaj, iar pentru rezolvarea cerinţei 3 se acordă 30% din punctaj.

Exemplu

gazon.ingazon.outExplicaţieDesen
1
13 14 4
1 1 1
9 2
9 dale întregi
zona care nu poate fi acoperită are aria 2(2 × 1)
2
13 14 4
1 1 1
14
14 dale (9 întregi + 5 tăiate)
5 tăieturi
3
13 14 4
1 1 1
34
14 dale (9 întregi şi 5 tăiate)
5 tăieturi
15 montări
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici