Fişierul intrare/ieşire:jimjam.in, jimjam.outSursăOlimpiada locala 2012, Clasa a 5-a
AutorVictor ManzAdăugată deioanabIoana Bica ioanab
Timp execuţie pe test0.05 secLimită de memorie2048 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Jimjam (clasa a 5-a)

Cei doi buni prieteni Tigga şi Togga s-au hotărât să plece împreună din oraşul Jim în oraşul Jam. Ei au la dispoziţie o maşină pe care au stabilit că o vor conduce pe rând: în prima zi va conduce Tigga, în cea de-a doua Togga, în a treia zi va conduce din nou Tigga şi aşa mai departe. În fiecare zi în care conduce Tigga, maşina parcurge A kilometri, iar în fiecare zi în care conduce Togga, B kilometri. Problema este că Togga stă mai prost cu orientarea în spaţiu, astfel încât el se deplasează înapoi spre oraşul Jim.

Cerinţă

Calculaţi distanţa faţă de oraşul de plecare, Jim, la care va ajunge maşina celor doi după Z zile şi numărul de zile după care maşina ajunge la distanţa D de oraşul de plecare Jim.

Date de intrare

În fişierul text jimjam.in se află pe prima linie, separate prin câte un spaţiu A, B, Z şi D, având semnificaţia de mai sus. A este distanţa parcursă de maşină dinspre Jim spre Jam, atunci când la volan se află Tigga, B este distanţa parcursă de maşină dinspre Jam spre Jim, atunci când la volan se află Togga, Z este numărul de zile după care trebuie calculată deplasarea maşinii faţă de oraşul de plecare, Jim, iar D este distanţa, faţă de Jim la care se cere să se calculeze după câte zile va ajunge maşina.

Date de ieşire

În fişierul text jimjam.out se vor scrie pe prima linie distanţa la care se ajunge după Z zile şi numărul de zile după care se ajunge pentru prima oară la distanţa D faţă de oraşul din care se pleacă, Jim, separate printr-un spaţiu. Dacă nu se poate ajunge la distanţa D după un număr fix de zile, atunci al doilea rezultat afişat va fi 0 (zero).

Restricţii

  • 1 ≤ B ≤ A ≤ 100
  • 1 ≤ Z ≤ 10 000 000 (zece milioane)
  • 1 ≤ D ≤ 10 000 000 (zece milioane)
  • Este obligatorie afişarea a câte două numere în fişierul de ieşire, separate intre ele printr-un singur spatiu
  • Se acordă jumătate din punctaj pentru rezolvarea fiecăreia dintre cele două cerinţe

Exemplu

jimjam.injimjam.out
3 1 5 11
7 9

Explicaţie

În prima zi conduce Tigga şi maşina ajunge la distanţa 3 de Jim, apoi, în a doua zi conduce Togga şi maşina ajunge la distanţa 2 (s-au întors cu un kilometru), în a treia zi se ajunge la distanţa 5, în a patra la distanţa 4, în a cincea zi la distanţa 7, în a şasea zi la 6, în a şaptea zi la 9, în a opta zi la 8, iar în cea de-a noua zi la distanţa 11.

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici