Fişierul intrare/ieşire:litere1.in, litere1.outSursăOJI 2016 clasa a 6-a
AutorCerasela-Daniela CardasAdăugată deteodor1234teodor tatomir teodor1234
Timp execuţie pe test0.2 secLimită de memorie2048 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Litere1 (clasa a 6-a)

Un copil doreşte să găsească un mod original de a-şi codifica numele şi foloseşte în acest scop o figură formată doar din triunghiuri, desenată pe o foaie de hârtie. El plasează fiecare literă din numele său, în câte un triunghi. Dacă numele lui este DARIUS, atunci foaia de hârtie va arăta ca în figura 1. Pe primul rând aşează prima literă, pe al doilea rând următoarele trei litere, pe al treilea rând următoarele cinci litere, şi aşa mai departe până când aşează toate literele din nume. Dacă numele nu are suficiente litere, copilul foloseşte caracterul * pentru a completa ultimul rând pe care pe care a aşezat litere. Nemulţumit că numele poate fi citit relativ uşor, răstoarnă figura, rotind foaia de hârtie, în sensul acelor de ceasornic, obţinând astfel figura 2.

Cerinţă

Cunoscând literele numelui, scrieţi un program care determină şi afişează în fişierul de ieşire:

  1. Numărul de caractere * pe care trebuie să le utilizeze pentru a completa ultimul rând;
  2. Prima literă de pe fiecare rând din figura iniţială;
  3. Şirul literelor de pe fiecare rând, după rotirea foii de hârtie.

Date de intrare

Fişierul de intrare litere1.in conţine pe prima linie un număr natural P reprezentând cerinţa din problemă care trebuie rezolvată, pe a doua linie un număr natural N, reprezentând numărul de litere din nume. Pe a treia linie din fişier se află numele copilului format din N litere, majuscule din alfabetul englez. Literele sunt separate între ele prin câte un spaţiu.

Date de ieşire

Dacă valoarea lui P este 1, fişierul de ieşire litere1.out va conţine un număr natural, reprezentând numărul de caractere * din figură.
Dacă valoarea lui P este 2, fişierul de ieşire litere1.out va conţine, pe o singură linie, un şir de litere, separate între ele prin câte un spaţiu, format din prima literă de pe fiecare rând al figurii, înainte de rotirea sa, începând cu primul rând până la ultimul.
Dacă valoarea lui P este 3, fişierul de ieşire litere1.out va conţine literele obţinute după rotirea figurii iniţiale, afişarea făcându-se în ordine de sus în jos, iar în cadrul unui rând, în ordine de la stânga la dreapta. Fiecare rând de litere va fi afişat în fişier pe câte o linie, iar literele situate pe acelaşi rând vor fi separate între ele prin câte un spaţiu.

Restricţii

  • 1 ≤ N ≤ 10000
  • Pentru rezolvarea corectă a cerinţei 1) se acordă 10 puncte, pentru rezolvarea corectă a cerinţei 2) se acordă 30 de puncte, iar pentru rezolvarea corectă a cerinţei 3) se acordă 60 de puncte.

Exemplu

litere1.inlitere1.outExplicaţie
1
6
D A R I U S
3
Pentru scrierea numelui Darius se vor completa 3 rânduri,
formate din 9 triunghiuri, dintre care 3 vor conţine caracterul *.
2
6
D A R I U S
D A U
Prima literă de pe primul rând este D , prima literă de pe
rândul 2 este A , prima literă de pe rândul 3 este U.
3
6
D A R I U S
U
S A
I R D
După rotire, pe primul rând se află litera U,
pe al doilea rând literele S A, iar pe rândul al treilea,
în ordine de la stânga la dreapta, literele I R D.
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici