Fişierul intrare/ieşire:maya.in, maya.outSursăONI 2019 clasa a 6-a
AutorAdrian NitaAdăugată defrancuCristian Francu francu
Timp execuţie pe test0.5 secLimită de memorie4096 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Maya (clasa a 6-a)

Regina stupului este plecată, iar cele N albinuţe nou născute trebuie hrănite. Maya este albina care trebuie să îndeplinească această sarcină. Maya îşi face un plan pentru a putea acţiona. Pentru fiecare albinuţă, Maya porneşte dintr-o celulă iniţială ce conţine cantitatea de miere necesară şi se deplasează din celulă în celulă, până la albinuţa pe care o va hrăni.

Un fagure este format din coloane numerotate cu litere mari ale alfabetului englez de la A la Z, iar poziţia fiecărei celule de pe o coloană este identificată prin valori 1, 2, 3, 4, 5..... de jos în sus, ca în figură. Fiecare celulă a fagurelui are formă hexagonală. Dintr-o celulă se poate ajunge în cele 6 celule vecine, prin deplasarea în direcţiile: 1 - sus, 2 - dreapta sus, 3 - dreapta jos, etc. (ca în figura alăturată).

Fagurele este circular, astfel după coloana Z urmează, spre dreapta, coloana A, iar înainte de coloana A se află, la stânga, coloana Z.

Cerinţă

Ştiind care sunt adresele celulelor din care va pleca Maya, se cere:

  1. Să se afişeze coloanele care conţin cele mai multe celule iniţiale.
  2. Cunoscând, în plus, secvenţele de mutări pe care le va executa Maya, pentru a ajunge la fiecare albinuţă, se cer adresele celor N celule destinaţie.

Date de intrare

Fişierul de intrare maya.in conţine pe prima linie numărul natural C (1 sau 2) reprezentând cerinţa problemei. Pe linia următoare va fi numărul natural N reprezentând numărul de celule iniţiale. Pe următoarea linie vor fi N adrese separate prin câte un spaţiu, o adresă fiind de forma ColoanăNumăr. Pentru cerinţa 2, vor mai exista, în continuare, N linii conţinând fiecare: un număr natural reprezentând numărul de mişcări, urmat, după un spaţiu, de o secvenţă de cifre 1, 2, 3, 4, 5 sau 6 (fără spaţii între ele) reprezentând direcţiile în care se va deplasa Maya pentru a ajunge la celula destinaţie.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire maya.out:

  • dacă cerinţa este 1, va conţine o secvenţă de litere mari, în ordine alfabetică, separate prin câte un spaţiu, reprezentând coloanele care conţin un număr maxim de celule iniţiale;
  • dacă cerinţa este 2, va conţine N linii formate din adrese de forma ColoanăNumăr reprezentând celulele destinaţie.

Restricţii

  • 1 ≤ N ≤ 1000
  • Fiecare secvenţă de mutări este formată din cel mult 200 de cifre
  • În teste nu vor exista deplasări în direcţia 4 pentru celulele aflate pe primele poziţii din fiecare coloană (A1, B1, C1, ..., Z1) şi nici în direcţiile 3 şi 5 pentru fiecare dintre coloanele: B1, D1, F1, H1, ...
  • Pe fiecare verticală, coloanele pot conţine cel mult 5000 de celule.

Exemple

maya.inmaya.outExplicaţie
1
5
D2 A3 A7 E2 D101
A D
Coloana A conţine două celule iniţiale, coloana D tot două, iar coloana
E una singură. Coloanele cu cele mai multe celule iniţiale sunt A şi D.
2
5
D2 A3 A7 E2 D101
3 123
7 1111111
6 121212
4 1156
7 4444441
F3
A10
D12
C4
D96
Pentru celula iniţială D2, drumul albinei este: D2 D3 E3 F3
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici