Fişierul intrare/ieşire:minute.in, minute.outSursăONI 2007 clasa a 5-a
AutorCristina IordaicheAdăugată defrancuCristian Francu francu
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie3072 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Minute (clasa a 5-a)

Andrei a cumpărat un ceas de perete care are marcate orele unei zile cu ajutorul numerelor de la 1 la 12, iar minutele sunt marcate cu puncte. Ceasul are două indicatoare. Primul indicator arată ora şi îşi schimbă poziţia din oră în oră. Al doilea indică minutul şi îşi schimbă poziţia din minut în minut. De exemplu, dacă este ora 10 şi 11 minute, indicatorul de oră este poziţionat pe numărul 10 marcat pe ceas, iar cel de minut este poziţionat pe punctul corespunzător celui de-al 11-lea minut (ca în imaginea alăturată). După un minut, indicatorul de oră va fi poziţionat tot pe numărul 10, iar cel de minut se va deplasa cu un punct, pentru a indica minutul 12.

După câteva zile de funcţionare, Andrei observă că ceasul nu funcţionează corect, deoarece, de fiecare dată când cele două indicatoare se suprapun, ceasul stă în loc 5 minute (cele două indicatoare rămân suprapuse 5 minute).
Cunoscând ora şi minutul la care Andrei a fixat corect ceasul, determinaţi ce oră indică acesta după un anumit timp (exprimat în ore şi minute).

Atenţie! Dacă ceasul porneşte de la o oră care are cele două indicatoare suprapuse el va începe prin a sta 5 minute. De exemplu, dacă Andrei potriveşte ceasul la ora 2:10 peste un minut el va arăta tot 2:10. Abia peste şase minute ceasul va arăta 2:11.

Cerinţă

Scrieţi programul care citeşte din fişierul de intrare ora şi minutul la care e fixat ceasul, şi afişează în fişierul de ieşire ora şi minutul indicate de ceasul lui Andrei, după un anumit număr de ore şi minute.

Date de intrare

Fişierul de intrare minute.in conţine pe prima linie, în această ordine, separate printr-un spaţiu, patru numere h1 m1 h2 m2, unde h1 şi m1 reprezintă ora şi minutul la care e fixat ceasul, h2 şi m2 reprezintă numărul de ore şi numărul de minute care au trecut de la fixarea acestuia.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire minute.out va avea, pe prima linie, în această ordine, separate printr-un spaţiu, două numere h3 şi m3 ce vor reprezenta ora şi minutul indicate de ceas.

Restricţii

  • indicatorul de oră nu are poziţii intermediare, va fi întotdeauna poziţionat pe unul din numerele naturale din intervalul [1,12]
  • dacă ceasul porneşte cu limbile suprapuse el va începe prin a aştepta cele cinci minute
  • 1 ≤ h1, h3 ≤ 12
  • 0 ≤ h2 ≤ 1000
  • 0 ≤ m1, m2, m3 ≤ 59

Exemple

minute.inminute.outExplicaţie
2 30 1 10
3 35
Ceasul este fixat la ora 2 şi 30 de minute. După 30 de minute ceasul
va indica ora 3 şi 0 minute. După alte 15 minute, indicatorul de oră şi
cel de minut se vor suprapune, deoarece va fi ora 3 şi 15. În această
poziţie, cele două indicatoare mai rămân încă 5 minute(deoarece ceasul
întârzie 5 minute). După alte 20 de minute ceasul va indica ora 3 şi 35
de minute.
3 7 2 19
5 16
Ceasul este fixat la ora 3 şi 7 de minute. După 2 ore şi 19 minute
ceasul va indica ora 5 şi 16 minute.
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici