Fişierul intrare/ieşire:numar2.in, numar2.outSursăONI 2005 clasa a 6-a
AutorRoxana TimplaruAdăugată defrancuCristian Francu francu
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie2048 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise

Număr 2 (clasa a 6-a)

Se dă un şir de n elemente, numere naturale. Se parcurge şirul de numere de la stânga la dreapta şi se împarte în grupe de unul, două sau mai multe elemente vecine care sunt în ordine crescătoare, astfel încât într-o grupă, fiecare element aşezat în stânga altui element vecin este mai mic sau egal cu acesta, în timp ce primul element care nu se află în grupă (cel de “după” grupă) este strict mai mic decât ultimul din grupa anterioară (excepţie: în cazul în care cele n numere sunt în ordine crescătoare, există o singură grupă). Astfel, de exemplu, şirul format din elementele: 2,3,6,0,3,1 se împarte în trei grupe: prima conţine elementele cu valorile 2,3,6, a doua 0,3, iar a treia este formată dintr-un singur element având valoarea 1.

Pentru fiecare grupă se calculează suma elementelor din grupa respectivă, cu aceste sume formându-se un nou şir y. Numărul de elemente din şirul y va fi egal cu numărul de grupe formate. Fiecărui element din şirul y i se determină cifra de control. Cifra de control pentru o valoare dată se calculează astfel: se determină suma cifrelor, apoi suma cifrelor numărului obţinut, ş.a.m.d., până se obţine o singură cifră (de exemplu, pentru numărul 9997, se calculează mai întâi suma cifrelor 9+9+9+7=34, se continuă apoi cu numărul 34 şi se obţine cifra de control 7, adică 3+4). Se obţine astfel un nou şir z cu cifrele de control pentru elementele din şirul y.

Cerinţă

Să se determine cel mai mare număr natural care se poate forma cu toate cifrele care nu se regăsesc în şirul z, fiecare astfel de cifră putând să apară în noul număr o singură dată. În cazul în care toate cifrele se regăsesc în şirul z, numărul afişat va fi -1.

Date de intrare

De pe prima linie a fişierului de intrare numar2.in se citeşte valoarea n, reprezentând numărul de elemente din şirul iniţial. De pe linia a doua a fişierului se citesc elementele şirului iniţial, separate două câte două prin câte un spaţiu.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire numar2.out va conţine pe prima linie numărul cerut.

Restricţii

  • 1 ≤ n ≤ 50
  • Numerele din şirul iniţial sunt naturale, mai mici sau egale cu 30000.

Exemplu

numar2.innumar2.outExplicaţii
11
6 8 9 11 2 3 1 0 6 9 3
98420
y=(34,5,1,15,3)
z=(7,5,1,6,3)
nr=98420, pentru că cifrele 9, 8, 4, 2, 0 nu se regăsesc în şirul z
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici