Fişierul intrare/ieşire:piramida1.in, piramida1.outSursăOJI 2006 clasa a 6-a
AutorCristina IordaicheAdăugată deIsabela_comanComan Isabela Patricia Isabela_coman
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie2048 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise

Piramida1 (clasa a 6-a)

Fiecare dintre noi am vrea să aflăm care este numărul nostru norocos, ce ne va influenţa pe tot parcursul vieţii. Acest număr nenul format dintr-o singură cifră se poate determina în funcţie de numele fiecărei persoane.
Pentru a afla acest număr există o tehnică veche de mii de ani, tehnică ce consta în construirea piramidei norocului efectuând doar operaţii de adunare în mulţimea cifrelor. Astfel, se asociază fiecărei litere a alfabetului o cifră nenulă , conform tabelului alaturat.
Cifra norocoasă se determină astfel: se notează în dreptul fiecărei litere cifra corespunzătoare şi se adună două câte două cifrele vecine, obţinându-se un nou şir de cifre cu care se va proceda la fel până în momentul în care se obţine o singură cifră.
De fiecare dată se va obţine ca rezultat al unei adunări dintre două cifre tot un număr nenul mai mic sau egal cu 9, pentru rezultatele mai mari se va aplica din nou operaţia de adunare a cifrelor ce compun acest rezultat, obţinându-se în final tot o cifră.

Cerinţă

Introducându-se de la tastatură un şir de caractere ce reprezintă numele unei persoane, afişaţi piramida norocului şi determinaţi cifra norocoasă corespunzătoare.

Date de intrare

Fişierul de intrare piramida1.in conţine pe prima linie un şir de caractere ce reprezintă numele unei persoane. Acest şir de caractere este corect introdus şi nu conţine decât litere; nu are importanţă dacă sunt sau nu majuscule.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire piramida1.out va conţine pe prima linie numele persoanei scris cu litere mici. Pe următoarele linii se va afişa piramida norocului astfel:
- cifrele de pe un rând al piramidei se vor afişa despărţite de câte un singur spaţiu;
- primul rând de cifre al piramidei va fi aliniat la marginea din stânga, celelalte rânduri vor fi astfel afişate încât să dea forma piramidei aşa cum este afişată în exemplul de mai jos.

Restricţii

Şirul de caractere dat nu va depăşi 80 de caractere.

Exemplu

piramida1.inpiramida1.outExplicaţie
Sonia
sonia
1 6 5 9 1
 7 2 5 1
  9 7 6
   7 4
    2
1+6=7 6+5=11=1+1=2 5+9=14=1+4=5 9+1=10=1+0=1
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici