Fişierul intrare/ieşire:praslea.in, praslea.outSursăONI 2014 clasa a 6-a
AutorCristina IordaicheAdăugată depriboiraducris priboi radu bogdan priboiradu
Timp execuţie pe test0.5 secLimită de memorie4096 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Praslea ( clasa a 6-a )

A fost odată ca niciodată un împărat puternic care avea o grădină minunată, situată pe un teren de formă dreptunghiulară din jurul palatului. În grădină creştea un măr cu mere de aur, dar împăratul nu a putut să se bucure vreodată de merele din pom deoarece grădina a fost mereu atacată de tâlhari şi merele au fost furate. Cu toate că aceasta a fost păzită zi şi noapte de cei mai viteji ostaşi din împărăţie, ei nu au putut face faţă tâlhăriilor. Deznădăjduit, împăratul şi-a pus în gând să taie pomul cu mere de aur, dar fiul său cel mic, Prâslea, l-a rugat să-l lase şi pe el să-şi încerce norocul. Prâslea a cugetat foarte bine la cele întâmplate şi a procedat astfel:
- a delimitat în grădină, de-a lungul acesteia, N parcele alăturate, numerotate de la stânga la dreapta cu valori în ordine, de la 1 la N. Dintre acestea, a dat spre pază fraţilor şi verişorilor săi M parcele, iar restul de N-M parcele oştenilor din împărăţie. Cele N-M parcele date oştenilor sunt identice şi au fiecare lăţimea L.
- a măsurat distanţa D la care se află pomul cu merele de aur faţă de marginea din stânga a grădinii, pentru a întări chiar el paza parcelei în care e situat acesta.

Cerinta

a) Cunoscând lăţimea fiecărei parcele, determinaţi cel mai mare număr de parcele alăturate, de lăţime L fiecare, date spre pază oştenilor;
b) Determinaţi numărul de ordine al parcelei în care se află pomul cu merele de aur.

Date de intrare

Fişierul de intrare praslea.in conţine pe prima linie trei numere naturale N M L, în această ordine, despărţite prin câte un spaţiu, având semnificaţia din enunţ. Pe următoarele M linii, se afla câte două numere naturale Pi şi Li, despărţite prin câte un spaţiu, reprezentând numărul de ordine, respectiv lăţimea fiecărei parcele dintre cele M, dată spre pază fraţilor şi verişorilor. Pe următoarea linie se afla un număr natural D, care reprezintă distanţa la care se află pomul cu merele de aur faţă de marginea din stânga a grădinii.

Date de ieşire

În fişierul de ieşire praslea.out va conţine pe prima linie un singur număr natural determinat conform cerinţei a), iar pe cea de-a doua linie a fişierului un singur număr natural determinat conform cerinţei b).

Restricţii

  • 1 ≤ N ≤ 500000
  • 1 ≤ M ≤ 10000
  • M<N
  • 1 ≤ L, Li ≤ 4000000000
  • Nicio parcelă dintre cele M nu are lăţimea egală cu L;
  • Dacă D este exact pe linia ce desparte două parcele alăturate se consideră că pomul e situat în parcela din stânga
  • Pentru rezolvarea corectă a cerinţei a) se acordă 20% din punctajul fiecărui test, iar pentru rezolvarea corectă a
    cerinţei b) se acordă 80% din punctajul fiecărui test.

Exemplu

praslea.inpraslea.out
8 3 2
2 1
5 4
1 1
7
3
5

Explicaţie

Sunt 8 parcele: 3 dintre ele au fost împărţite fraţilor şi verişorilor. Parcelele rămase pentru oşteni au toate lăţimea 2. Dintre cele 3 parcele: parcela 2 are lăţimea 1, parcela 5 are lăţimea 4 şi parcela 1 are lăţimea 1. Pomul cu mere de aur se află la distanţa 7 faţă de marginea din stânga a grădinii.
Sunt 3 parcele alăturate care au lăţimea egală cu 2 (parcelele numerotate cu 6,7 şi 8).
Pomul se află în parcela cu numărul de ordine 5.

Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici