Fişierul intrare/ieşire:regele.in, regele.outSursăCerc informatică Vianu
AutorCristian FrancuAdăugată defrancuCristian Francu francu
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie2048 kbytes
Scorul tăuN/ADificultatenormalnormalnormalnormalnormal

Vezi solutiile trimise

Regele (clasa a 5-a)

Notă: în rezolvarea acestei probleme nu este permisă folosirea vectorilor.

Regele a fost înştiinţat de către omul său de încredere că vistiernicul său îl înşeală. El i-a spus aşa: mărite rege, vistiernicul a colectat din taxe N grămezi de monede. Fiecare grămadă are exact N monede, iar fiecare monedă cîntăreşte 10 grame. Dar vistiernicul a înlocuit toate monedele din una din grămezi cu monede mai uşoare, care cîntăresc doar 9 grame. Regele decide să îl pedepsească, dar pentru aceasta trebuie să dovedească înşelăciunea. El îi dă înţeleptului său grămezile şi îi cere să găsească grămada cu monede mai uşoare.

Înţeleptul consideră problema mult prea uşoară, aşa că îi explică ucenicului său cum să facă pentru a determina grămada cu monede mai uşoare dintr-o singură cîntărire: va numerota fişicurile de la 1 la N şi va lua o monedă din primul fişic, două monede din al doilea fişic, ..., N monede din al N-ulea fişic. Va pune aceste monede pe cîntar. Greutatea arătată de cîntar ar trebui să fie numărul de monede pe cîntar ori zece grame fiecare, adică (1 + 2 + ... + N) x 10. Deoarece monedele din una din grămezi sînt mai uşoare, cîntarul va arăta mai puţin. Numărul de grame lipsă este chiar numărul grămezii cu monede mai uşoare.

Ucenicul pleacă să efectueze cîntărirea, dar, fiind uituc, el amestecă grămezile. El a luat o monedă dintr-o grămadă (nu neapărat prima), apoi două din altă grămadă şi aşa mai departe. În acest moment s-a încurcat şi vă cere vouă ajutorul.

Cerinţă

Primind de la ucenic numărul de fişicuri N, greutatea arătată de cîntar G, precum şi monedele rămase în fiecare grămadă după ce a luat monedele puse pe cîntar, aflaţi numărul grămezii cu monede mai uşoare.

Date de intrare

Fişierul de intrare regele.in are două linii. Pe prima linie se află două numere, N numărul de grămezi şi G, greutatea arătată de cîntar. Pe linia a doua se află N numere separate prin spaţii. Primul număr este numărul de monede rămase în grămada 1. Al doilea număr este numărul de monede rămase în grămada 2, ..., al N-ulea număr este numărul de monede rămase în grămada N.

Date de ieşire

În fişierul de ieşire regele.out veţi scrie un singur număr, numărul grămezii cu monede mai uşoare.

Restricţii

  • 2 ≤ N ≤ 10000

Exemplu

regele.inregele.outExplicaţie
6 205
5 0 4 1 3 2
4
Sînt şase grămezi. Din prima grămadă am luat o monedă, din a doua 6 monede, din a treia 2,
din a patra 5, din a cincea 3 şi din a şasea am luat 4 monede. Cîntarul ar trebui să arate
(1 + 2 + 3 + 4 + 5 + 6) x 10 = 210 grame. Deoarece cîntarul arată doar 205 grame înseamnă
că lipsesc 5 grame, de la cinci monede mai uşoare. Grămada din care am luat 5 monede este
cea în care a rămas o monedă, adică grămada numărul 4 (a patra grămadă din secvenţă).
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici