Fişierul intrare/ieşire:spioni.in, spioni.outSursăONI 2015 baraj gimnaziu
AutorMarinel SerbanAdăugată dealex.cojocaruCojocaru Alexandru alex.cojocaru
Timp execuţie pe test0.1 secLimită de memorie16384 kbytes
Scorul tăuN/ADificultateN/A

Vezi solutiile trimise

Spioni (baraj gimnaziu)

Gigel si Ionel se joacă de-a spionii! De aceea ei imaginează o modalitate de a codifica un mesaj astfel încât nimeni să nu îl poată descifra. Toate mesajele lor au lungimea o putere a lui 2. Ei numerotează literele mesajului începând cu 1. Apoi separă literele în două categorii: cele cu număr de ordine impar în stânga, cele cu numar de ordine par în dreapta, păstrând ordinea lor. Procedeul continuă pentru fiecare grupă nou rezultată începând cu cea din stânga, până când fiecare grupă obţinută conţine un singur caracter. După terminarea operaţiilor alipesc grupele de câte o literă rezultate, începând de la stânga spre dreapta şi obţin mesajul codificat.
De exemplu pentru mesajul MESAJNECODIFICAT procedează astfel:
1. numerotează
MESAJNECODIFICAT
123456789...

2. separă

până se obţine un singur caracter în fiecare grupă şi alipind literele de la stânga spre dreapta rezultă mesajul codificat:
MOJISIEAEDNCAFCT

Cerinţă
Scrieţi un program care să rezolve următoarele două cerinţe:
1.dat fiind un mesaj, să determine codificarea acestuia;
2.dat fiind un mesaj codificat, să determine decodificarea acestuia.

Date de intrare

Pe prima linie a fişierului de intrare spioni.in se găseşte un caracter C sau D, indicând faptul că se doreşte Codificarea, respectiv Decodificarea mesajului de pe linia a doua. Linia a doua a fişierului de intrare conţine un şir de caractere.

Date de ieşire

Fişierul de ieşire spioni.out va conţine o singură linie pe care se va scrie mesajul codificat (în cazul în care prima linie a fişierului de intrare conţine C), respectiv mesajul decodificat (în cazul în care prima linie a fişierului de intrare conţine D).

Restricţii

  • Şirul de caractere din fişierul de intrare conţine caractere având coduri ASCII cuprinse între 33 şi 127, lungimea şirului fiind o putere a lui 2 cuprinsă între 2 şi 4096.
  • Pentru teste valorând 50% din punctaj fişierul de intrare conţine pe prima linie C.

Exemplu

spioni.inspioni.outspioni.inspioni.out
C
MESAJNECODIFICAT
MOJISIEAEDNCAFCT
D
MOJISIEAEDNCAFCT
MESAJNECODIFICAT
Trebuie sa te autentifici pentru a trimite solutii. Click aici